Rekommenderade belysningslösningar

Jag får ofta mejl från läsare som undrar vilka lampor som är bäst i olika situationer och därför tänkte jag skriva ett kort inlägg om ljuskällor som kan användas i olika situationer. Det är viktigt att påpeka i ett tidigt skede att val av ljuskälla är subjektivt och därför bör ni ta mina råd med en nypa salt. Men det finns några grundregler man kan förhålla sig till när det gäller lampor i allmänhet.

LED paneler passar bäst till kontor

Det är svårt att undgå den senaste trenden inom belysning där led paneler monteras i privata kök. Det är inget fel på ljuskällan i sig men den lämpar sig bäst på kontoret enligt mig. Anledningen till att jag inte tycker att en led panel passar i ett hem är för att ljuset kan upplevas som ganska sterilt och tråkigt. Detta typ av ljus gör sig bäst på kontor och offentliga miljöer.

 

Lysrör med LED som använder T8 sockel

Att byta ut ett fluorescerande lysrör i grovköket med ett led lysrör 120 cm är ganska vanligt förekommande. Detta tycker jag är helt ok förutsatt att röret stannar i grovköket och inte där man äter. Jag har inget emot led lysrör men återigen gör sig dessa ljuskällor bäst i ”grövre” lokaler som lager, kontor och korridorer. Jag personligen tycker mycket bättre om spot belysning som ger en högre mysfaktor och är därmed mer anpassade för hemtrevliga miljöer än i arbetslokaler.

 

Det finns många lampor att välja bland så välj ett som ni tycker om, för det är ni i slutändan som avgör vad som är rätt eller inte.